Grønlands Sprogsekretariat

Inuit Aqqinik Akuersisartut 2009 – 4 (gl)

IAA – 211209 (gl)

INUIT AQQINIK AKUERSISARTUT Decembarip 21-at 2009, nal. 09.30 ataatsimiinnerannit imaqarniliaq

 

Peqataapput: Carl Chr. Olsen, Sofie Petersen aamma Ellen J. Karlsen

Imaqarniliortoq: Nuka Møller

 

Oqaluuserisassat:

 1. Tikilluaqqusineq

 

 1. Kingullermik ataatsimiinnerni imaqarniliat akuerineqarneri

   Akuerineqarput

 1. Atit akuerisassat (Ilanngussat takukkit):

 

  1. Mokka – Akuersisartut misissuigamik paasivaat nunatsinni Mokka-mik atilittut nalunaarsorsimasut marluusut, aappaa arnaq 1920 sioqqullugu inunngorsimasoq taavalu aappaa 1960-ikkunni inunngorsimasoq. Taamaattoq Qallunaat Nunaanni Nunatsinnilu akuerisanut Mokka ilaanani. Inuit Aqqinik Akuersisartut ilimatsaakkamikku Mokkamik allallugu kuisitsisimaneq tassaasimasaasoq atini akuerisat akornanniittuni Tunumiusut aallaaveqaqqaartumit Muukkaaq-mit pisimassasoq, Mukka pinnagu Muukkaaq-mik taarserneqassasoq siunnersuutigaat.
  2. Angajoora – Atitut akuereqqullugu qinnutigineqartoq Angajoora Inuit Aqqinik Akuersisartut akuerinagu nalunaarput, naalisaanertut nipeqarnera pissutigalugu. Taamaattoq ulluinnarni taaguinermi soorunami atorsinnaasoq ammaffiginerarlugu. Assersuutigineqarput makku aamma taamatut pissuseqarmata: Erneera, Aqqaloora, Najaara, Nukaara assigisaallu q-mik naggateqanngikkunik ippinnartussaammata.
 1. Taasariaqartut allat
  1. Ukiumoortumik nalunaarusiaq.
   Sapinngisamik piffissaq eqqorlugu qinnuteqartoqartarnissaa pinerullugu siunnersuutigineqarpoq nalunaarsusiassami sulianut assersuut ilanngunneqassasoq.
  2. Navnelovimut tunngasut. Qallunaat Nunaanni navnelovip atulersinneratigut IAA-mut sunniutaasut pillugit kissaatiginartinneqarpoq KIIN-imiit inatsisilerituut nassuiaateqassasut, taamatullu Naalagaaffiup Aallartitaqarfianiit naggatit pillugit nassuiaasiortoqassasoq. Taakku siulittaasup attavigissavai.
 1. Tulliani ataatsimiinnissaq Siunnersuutigineqarpoq januaarip 20-ata missaani pissasoq.

 

Inussiarnersumik inuulluaqqusilluta

Carl Chr. Olsen                       Nuka Møller

Siulittaasoq                    Suliassanik isumaginnittoq