The Language Secretariat of Greenland

Inuit Aqqinik Akuersisartut 2009 – 4 (gl)

IAA – 211209 (gl)

INUIT AQQINIK AKUERSISARTUT Decembarip 21-at 2009, nal. 09.30 ataatsimiinnerannit imaqarniliaq

Peqataapput: Carl Chr. Olsen, Sofie Petersen aamma Ellen J. Karlsen

Imaqarniliortoq: Nuka Møller

Oqaluuserisassat:

Tikilluaqqusineq

Kingullermik ataatsimiinnerni imaqarniliat akuerineqarneri

Akuerineqarput

Atit akuerisassat (Ilanngussat takukkit):

Mokka – Akuersisartut misissuigamik paasivaat nunatsinni Mokka-mik atilittut nalunaarsorsimasut marluusut, aappaa arnaq 1920 sioqqullugu inunngorsimasoq taavalu aappaa 1960-ikkunni inunngorsimasoq. Taamaattoq Qallunaat Nunaanni Nunatsinnilu akuerisanut Mokka ilaanani. Inuit Aqqinik Akuersisartut ilimatsaakkamikku Mokkamik allallugu kuisitsisimaneq tassaasimasaasoq atini akuerisat akornanniittuni Tunumiusut aallaaveqaqqaartumit Muukkaaq-mit pisimassasoq, Mukka pinnagu Muukkaaq-mik taarserneqassasoq siunnersuutigaat.
Angajoora – Atitut akuereqqullugu qinnutigineqartoq Angajoora Inuit Aqqinik Akuersisartut akuerinagu nalunaarput, naalisaanertut nipeqarnera pissutigalugu. Taamaattoq ulluinnarni taaguinermi soorunami atorsinnaasoq ammaffiginerarlugu. Assersuutigineqarput makku aamma taamatut pissuseqarmata: Erneera, Aqqaloora, Najaara, Nukaara assigisaallu q-mik naggateqanngikkunik ippinnartussaammata.
Taasariaqartut allat
Ukiumoortumik nalunaarusiaq.
Sapinngisamik piffissaq eqqorlugu qinnuteqartoqartarnissaa pinerullugu siunnersuutigineqarpoq nalunaarsusiassami sulianut assersuut ilanngunneqassasoq.
Navnelovimut tunngasut. Qallunaat Nunaanni navnelovip atulersinneratigut IAA-mut sunniutaasut pillugit kissaatiginartinneqarpoq KIIN-imiit inatsisilerituut nassuiaateqassasut, taamatullu Naalagaaffiup Aallartitaqarfianiit naggatit pillugit nassuiaasiortoqassasoq. Taakku siulittaasup attavigissavai.
Tulliani ataatsimiinnissaq Siunnersuutigineqarpoq januaarip 20-ata missaani pissasoq.

Inussiarnersumik inuulluaqqusilluta

Carl Chr. Olsen                       Nuka Møller

Siulittaasoq                    Suliassanik isumaginnittoq