Inuit Aqqinik Akuersisartut 2011 – 3

IAA – 270611

Inuit Aqqinik Akuersisartut 27/06-2011, nal. 10.00 Oqaasileriffimmi ataatsimiinnerannit imaqarniliamut missingersuusiaq

 

Peqataasut:               Sofie Petersen aamma Eva Møller Thomassen.
Peqataanngitsoq:        Lotte Holm

Allatsi:                      Nuka Møller

 

 1. Tikilluaqqusineq

LHO nalunaarpoq napparsimagami peqataasinnaanani. SP ataatsimiinnermi aqutisisussatut toqqarneqarpoq.

 1. Siulittaasumik tullissaanillu qinersineq

Siulittaasussamik qinersinissaagaluaq tulliani ataatsimiinnissamut kinguartinneqarpoq ilaasortat tamakkerlutik najuutinnginnerat pissutigalugu.

2.a Kingullermik ataatsimiinnerni imaqarniliat akuerineqarneri

Kingullermi ataatsimiinnermit imaqarniliat akuerineqarput. Puukamut tunngatillugu siunnersuutigineqarpoq ilaasortat e-mailikkut isummerfigissagaat, ilaasortat ilaat pineqartumut qanippallaarnini pissutigalugu isummernissaminik kissaateqannginnami.

 1. Atit akuereqqullugit qinnutigisat:
  1. Arnaqa.
   Akuerineqarpoq.
  2. Ungaaja.
   Akuerineqarpoq.
  3. Qipinngi.
   Akuerineqarpoq
  4. Aviu.
   Akuerineqarpoq
  5. Niviaksianguak
   IAA-mi ilaasortat akuereqqullugu qinnuteqarnermut tunngavilersuutit qanoq ikkaluarpataluunniit atsersuisarnermut ilitsersuutini immik. 2 naapertorlugu aqqit allattaatsit atorneqartut malittarisassaat malillugit allanneqartarnissaat innersuutigalugu atitut akuereqqullugu qinnutigineqartoq akuerinngilaat.
  6. Navaruna
   IAA-mi ilaasortat atitut akuereqqullugu qinnutigineqartoq akuerinngilaat atioreersumut allannguinerunera pissutigalugu. Innersuutigisinnaavaat naalisarnera Nava atorneqarsinnasoq aterlu qallunaatooq Runa atiatut aappaattut atorlugu, kisianni katiternagit.
  7. Henrik II
   Palaseqarfik Aasianniit siarngutigineqartoq pillugu IAA-mi ilaasortat isummerput kisitsisit atitut atorneqarsinnaanngitsut. Taamaattoq ateeriittoqartillugu ulluinnarni paarlaassisoqannginnissaa anguniarlugu taamatut  atorneqarsinnaasoq.
 1. Aqqit pillugit suliat ataatsimiinnerup avataatigut ingerlaavartut.

Aqqit isumaat pillugit apeqqutigineqarsimasut allallu nalunaarsorneri tusaatissatut tiguneqarput.

 1. Taasariaqartut allat

Nuunu –> Nunu.

Ataatsimiinnerup nalaani arnaq qallunaatut oqaluttoq sianerpoq atini Nuunu sivitsuutaarullugu allanngortikkumallugu. IAA-mi ilaasortat atsersuisarnermut ilitsersuutini immik. 2 naapertorlugu aqqit allattaatsit atorneqartut malittarisassaat malillugit allanneqartarnissaat innersuutigalugu atitut akuereqqullugu qinnutigineqartoq akuerinngilaat.

 

2007-ip kingorna akuerisat palaseqarfinnut siammarterneqassasut

IAA-mi ilaasortat aalajangerput sulinngiffeqareernerup kingorna aqqit “Kalaallit aqqisa nalunaarsorimaffiat” 2007-imi saqqummersup kingorna aqqit IAA-mit akuerineqarsimasut katersoriarlugit sinerissami palaseqarfinnut agguaanneqassasut. Tassunga pissutaavoq 2007-ip kingorna akuerineqarsimasut palaseqarfinnit saaffiginnissutigineqartaannarmata.

 

Aqqit pillugit ilisimatusaatit pillugit ataatsimeersuarnissaq

Ullaaq manna tiguneqarpoq Barcelonap ilisimatusarfiani septembarip tallimaanit qulingiluanut aqqit pillugit ilisimatusarneq pillugu ataatsimeersuartoqassasoq Barcelonami Spaniami. Paasissutisaq taanna ilaasortanut agguaanneqassasoq aalajangerneqarpoq.

 

Tulliani ataatsimiinnissaq: Aalajangerneqarpoq pissasoq aggustusi qaammat sulinngiffeqarneq qaangiutereerpat.

 

 

Inussiarnersumik inuulluaritsi

Nuka Møller

Allatsi